Mange kunder har spurgt os om 2 ting nu hvor COVID-19 er kommet til Danmark. Er det sikkert at benytte sin pool eller spa? Hvas skal jeg sikre mig før jeg benytter den?Det kort svar er – ja det er sikkert, når du har behandlet vandet med klor og styret pH’en på plads

COVID-19 og brug af pool og spa

Det kan være rart at vide om baggrunden for at svaret er ja. Spørg man dem der har læst på lektien får man svaret.

Når man taler om spa og pool og ting der kan gøre os syge – så taler vi oftest om de bakterier, der omkring miljøet. De mest almindelige bakterier ifm pool- og spavand er pseudomonas, legionella, e-coli (Escherichia col) og lignende. Der ved vi at holder vi et niveau af frit klor på 1 mg/l i varmt vand, så dræbes bakterier som f.eks. Pseudomonas, der i vand uden klor ellers ville formere sig i vand op til 42 grader.

Derfor er kravet til frit klor i offentlige varmtvandsbassiner og spabade (vand der er varmere end 34 grader) skal være mindst 1,0 mg/l – samme anbefaling har vi altid haft til private også.

COVID-19 er ikke en bakterie – men en virus

Der er os bekendt endnu IKKE lavet undersøgelser, der beviser at Covid-19 vira lever i badevand. Vi antager at den kan dette ligesom de virus vi kender (Hepatitis, leverbetændelse, mæslinger, influenza etc.)
Der er mange forskellige klasser af virus og Covid-19 virus er et så kaldt ”konvolut”-virus, der er beskriver at den er omgivet af en membran af lipider og dermed ikke særlig stabil. Derfor må det forventes at Covid-19 let dræbes af klor og andre oxiderende desinfektionsmidler.

WHO og vores anbefalinger

WHO skriver i deres ”Technical brief 3 March 2020”, at Covid-19 virus inaktiveres ved: “En effektiv kloring med et niveau af frit klor på mindst 0,5 mg/l i 30 minutter ved en pH under 8. Klorniveauet skal være tilstede i hele systemet.

Vi anbefaler sammen med Wendt & Sørensen dog at der ved badning i private pool og spa holdes et niveau på mindst 1 mg/l ved en pH på højest 7.4
Har du feber frarådes dog enhver badning.

Der er ikke data for andre desinfektionsmidler end klor ifm Covid-19 på dette tidspunkt, så derfor går vores anbefaling på, at der anvendes Ustabiliseret 70 % klorgranulat i pools og Diklor 1 g i indendørs spabade.

Shopping cart
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0
%d bloggers like this: